NØK дарява средства от всяка поръчка за подпомагане засаждането на дървета чрез Gorata.bg

Защо дърветата са важни ?


Дърветата осигуряват среда за живот на 80% от живите организми. Освен това те имат способността да пречистват въздуха и филтрират питейната вода.

Горите предоставят работни места за над 1,6 млрд. души, абсорбират вредния въглероден диоксид от атмосферата и имат ключово участие в състава на 25% от всички лекарства. Почти всеки от нас е приемал аспирин, чийто основен елемент се добива от кората на някои дървета.

Въздух

eco-friendly

Горите са “пречиствателната система” на нашата планета. Те абсорбират вредните газове и замърсители чрез листата и кората си, отделяйки чист кислород, благодарение на който дишаме.

Дърветата са изключително важни за големите градове, където нивата на вредни газове са значително по-високи. Там те поглъщат ежедневно огромни количества азотен оксид, озон и въглероден оксид.

Повишените нива на въглероден диоксид, с които се борят дърветата, се дължат на обезлесяването и изгарянето на изкопаеми горива. Зелените гиганти са едни от главните помощниците в битката с климатичните промени.

Вода

eco-friendly

Дърветата имат ключово значение при усвояването на дъждовната вода и намаляването на риска от природни бедствия като наводнения, свлачища и т.н. Тяхната коренова система действа подобно на “филтър” - премахва замърсителите и забавя достигането на водата до почвата. По този начин те предотвратяват ерозията и намаляват опасността от наводнения. Едно вечнозелено дърво може да се справи с над 15 000 л. вода/годишно.

eco-friendly

Биоразнообразие

eco-friendly

Всяко дърво е дом на стотици видове насекоми, гъби, мъхове, бозайници и птици. В зависимост от вида храна и подслон, от който се нуждаят, различните видове животни обитават определен тип гори. Без наличието на горските масиви, животните нямаше да имат подходяща среда за живот.

Социално влияние

eco-friendly

Горската промишленост и горите като цяло предоставят широк спектър от възможности за работа. Устойчивото отглеждане на дървета е източник на материали за изграждане на жилищни комплекси и други съоръжения за подслон, а тяхното изгаряне осигурява възможност за отопление и приготвяне на храна. Някои видове дървета са източник на храна и здраве както за хората, така и за животните. Чрез дървесните плодове, ядки и листа, организмите си осигуряват хранителни вещества, необходими за тяхното хранене и оцеляване.

eco-friendly

Здраве

eco-friendly

Доказан научен факт е, че пациентите, настанени в стая с изглед към дървета, се възстановяват по-бързо от останалите без “зеленото” преимущество. Едва ли има по-величествено усещане от прохладна разходка в спокойна, тиха борова гора. Дърветата спомагат за намаляване на стреса, безпокойството и възстановяват нашата естествена и здравословна връзка с природата. Японците дори имат термин - “шинрин йоку” или “горски душ”, който представлява доказано ефективна терапия сред природата. Освен всичко това, дърветата подсигуряват и сянка, която ни предпазва от все по-жаркото слънце през летните месеци.

Климат

eco-friendly

Наличието на дървета подпомага цялостното охлаждане на планетата. В големите градове те могат да понижат средната температура с до 8 ℃. Постоянно увеличаващото се население е сериозна заплаха от бъдещо свръх замърсяване и прегряване на земята. За наш късмет, едно зряло дърво може да абсорбира годишно около 22 кг. въглероден диоксид, което прави градовете малко по-добро място за живот.

eco-friendly

NØK & горите

eco-friendly

Ние обичаме, ценим и се стараем да подпомагаме залесяването.
Затова NØK дарява средства от всяка продажба за подпомагане засаждането на дървета чрез Гората.бг.
Благодарим ви, че споделяте нашите принципи и сте част от семейството.